ingredients:
moong dal:1/2kg(paste)
sugar :1/2kg
milk :250gm
mawa :250gm
dry nuts:1 cup(pieces)
kesar :pinch
ghee :250gm
green cardamom:1or 2(powder)
method:
heat
a vessel and add ghee into it.pour moong daal paste into ittill it gets
golden brown.add milk and stir it till milk gets dry.than add sugar and
stir it.take another vessel and fry some dry nuts.take a spoon of water
and add kesar for colour.add it into halwa.stir it till the vessel
leaves moong daal halwa.off ur gas and add fried dry nuts in it and
serve it.
कढ़ाई मे घी गर्म करके मूंग दाल के पेस्ट को हल्की आंच पर भूने .हलके सुनहरे होने पर दूध डाल दे .जब दूध सूख जाये तब चीनी डालें और धीमी आंच पर भूने .अब एक दुसरे कढ़ाई मे मावा को सुनहरा भुने .फिर हलवे मई डाल कर अच्छे से मिला ले .एक चम्मच पानी मे केसर घोलें .हलवा जब घी छोडने लगे तब आंच साईं नीचे उतर ले और मावा डाल कर सर्व करें .
कढ़ाई मे घी गर्म करके मूंग दाल के पेस्ट को हल्की आंच पर भूने .हलके सुनहरे होने पर दूध डाल दे .जब दूध सूख जाये तब चीनी डालें और धीमी आंच पर भूने .अब एक दुसरे कढ़ाई मे मावा को सुनहरा भुने .फिर हलवे मई डाल कर अच्छे से मिला ले .एक चम्मच पानी मे केसर घोलें .हलवा जब घी छोडने लगे तब आंच साईं नीचे उतर ले और मावा डाल कर सर्व करें .
No comments:
Post a Comment